Молитвы великомученику и целителю Пантелеимону

Молитвы - Молитвы Святым (П)

 

Молитва первая
О великий Христов угодниче и преславный целебниче, великомучениче Пантелеимоне! Душею на Небеси Престолу Божию предстояй и триипостасныя Его славы наслаждаяйся, телом же и ликом святым на земли в Божественных храмех почивали и данною ти свыше благодатию различная чудеса источаяй, призри милостивным твоим оком на предстоящия люди, честней твоей иконе умильно молящияся и просящия от тебе целебныя помощи и заступления: про­стри ко Господу Богу нашему теплыя твоя мо­литвы и испроси душам нашим оставление согрешений. Се бо мы, за беззакония наша не смеюще возвести очеса наша к высоте небесней, ниже вознести глас молебный к Его в Божестве неприступней славе, сердцем сокрушенным и духом смиренным тебе, ходатая милостива ко Владыце и молитвенника за ны, грешныя, при­зываем, яко ты приял еси благодать от Него недуги отгоняти и страсти исцеляти. Тебе убо просим: не презри нас, недостойных, молящихся тебе и твоея помощи требующих. Буди нам в печалех утешитель, в недузех лютых страждующим врач, напаствуемым скорый покровитель, очесем недугующим прозрения датель, ссущим и младенцем в скорбех готовейший предстатель и исцелитель: исходатайствуй всем вся, яже ко спасению полезная, яко да твоими ко Господу Богу молитвами получивше благодать и ми­лость, прославим всех благих Источника и Дароподателя Бога, Единаго в Троице Святей славимаго Отца и Сына и Святаго Духа ныне и присно и во веки веков. Аминь.



Молитва вторая
О преславный мучениче и доблий воине Небеснаго Царя, Пантелеимоне всеблаженне, милостиваго Бога преизрядный подражателю, иже Христа на земли дерзновенно исповедав, и многообразныя за Него муки претерпев, неувядае­мый приял еси венец на Небеси, идеже вечнаго наслаждаешися блаженства, и со дерзновением Престолу трисолнечнаго Божества предстоиши! К твоему христоподражательному состраданию по Бозе прибегаем вси мы грешнии, и всеусердно молим тя, теплаго заступника и предстателя нашего: не престай призирати на нас, сущих в нуждах и скорбных обстояниях, и твоею молит­венною помощию и цельбоподательною силою избавляй нас присно от лютых зол, всегубительства и всякия иные беды и болезни. Ты бо приял еси, святе, неоскудную благодать исцеле­ний от Спаса нашего Иисуса Христа за твердую твою к Нему веру, при чистом и непорочном житии, запечатленную мученичеством и много­победною твоею кончиною, в нейже по данней ти благодати и наименован от Христа Пантелеи­моном, милости тезоименитым, милующим всех притекающих к тебе в скорбех и болезнех. Сего ради ведуще тя милостиваго во всем помощни­ка и целителя, с верою взываем к тебе: услыши нас и богоприятным ходатайством твоим пода­вай нам вся благопотребная в житии сем и нужная к вечному спасению. Мученическим же дерзновением твоим умоли милостиваго Бога, да помилует нас грешных и недостойных по велицей милости Своей, да избавит от труса, по­топа, огня, меча и всякаго праведнаго гнева и прещения, благовременне подвизая нас к очи­стительному и умилостивительному во гресех наших покаянию, ради множества щедрот Сво­их, да подаст всем нам безбедное, тихое и богоугодное житие, православным же на вся враги победу и одоление, и всех нас от враг видимых и невидимых да сохранит благодатию Своею и непобедимым ополчением Ангел Своих, имиже ограждаеми и наставляеми да поживем в веце сем в покаянии, чистоте и в творении богоугодных дел; да сподобимся твоим теплым предстательством христианскую кончину улучити безболезненну, мирну, непостыдну, избавитися от козней воздушных князей тьмы и от вечныя му­ки, и быти наследниками безконечнаго, всеблаженнаго Царствия. Ей, угодниче Божий! Не престай молитися за ны грешныя, да твоим хода­тайством временных и вечных бед избавлени, величаем тебе, заступника нашего и молитвен­ника, и вечно прославляем общаго Владыку и Господа нашего Иисуса Христа, Емуже подобает всякая слава, честь и поклонение со Безначаль­ным Его Отцем и Пресвятым Духом, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Молитва третья преосвященного Иеремии (Отшельника)
Святый великомучениче и целебниче Пантелеимоне! Моли Бога о нас и не допусти до­лее оставаться в нас тем болезням, коими бо­лим душею и телом! Исцели те язвы и струпы кои причинены нам страстями нашими. Болим мы леностию и расслаблением — исцели ны. Болим влечением и пристрасти­ем к земным предметам — исцели ны. Бо­лим, о святый Пантелеимоне! Болим забывчивостию: о деле спасения, о наших грехах и немощах, о наших обязанностях — исце­ли ны. Болим злопомнением, гневливостию, ненавистничеством — исцели, о целебниче Свято-Афонский и всемирный. Болим зави­стью, гордостью, надменностью, превозноше­нием, при всей скудости и непотребстве — исцели ны. Болим многими и разными при­падками плотоугодия: чревоизлишеством, не­воздержностию, многоядением, сластолюби­ем — исцели ны. Болим сонливостью, мно­гословием, празднословием, осудливостью — исцели ны, о святый Пантелеимоне! Болят наши очи греховными воззрениями, болят на­ши уши слушанием пустословия, злоречия, наветов — исцели ны. Болят руки нераспо­ложением к молитвенному воздеянию и к по­даянию милостыни — исцели ны. Болят на­ши ноги нежеланием поспешно идти в храм Господень и стремлением к хождениям по стогнам и к посещениям домов мирских — исцели ны. Болит, зело болит язык наш, уста наши: пустословием, празднословием, злоре­чием, отвращаясь от молитвословий и славословий, или произнося их небрежно, рас­сеянно, без внимания, без понятия — исце­ли ны, о милостиве! От главы до ног болим мы: болит в нас разум непонятливостию, неразумностию и безумием; болит в нас воля, отвращаясь от святых занятий и стремясь к делам вредным и богопротивным; болит в нас память, забывая наши прегрешения и содер­жа в себе неутратно согрешения и оскорб­ления ближних наших; болит в нас вообра­жение, не умея и не желая живо представить нам нашу смерть, вечную муку грешных, бла­га Царствия Небесного, Божий гнев, крест­ные страдания Христовы, Его распятие — ис­цели ны, о святый Пантелеимоне! Все в нас болит. Немощствует и душа на­ша вся со всеми ее силами и способностя­ми. Немощствует и тело наше все со всеми его членами. Исцели ны, о святый Пантеле­имоне, Целебниче безмездный и любвеобиль­ный Врачеватель, слуга Пресвятая Богоро­дицы, и не оставь наше окаянство в толицех недугах и в толицей немощи: да исцелись твоею благодатию, прославлю Пресвятую Троицу, Отца и Сына и Святаго Духа и Пре­святую Богородицу, тебе на служение боля­щим посылающую, и возблагодарю твою, о святый Пантелеимоне, цельбоносную свя­тыню во веки. Аминь.

Молитва четвертая
О великий угодниче Христов, страстотерпче и врачу много-милостивый, Пантелеимоне! Умилосердися надо мною, грешным рабом, услыши стенание и вопль мой, умилостиви небеснаго, верховнаго Вра­ча душ и телес наших, Христа Бога нашего, да дарует ми исцеление от гнетущаго мя недуга. Приими недостойное моление грешнейшаго паче всех человек. Посети мя благодатным посещением. Не возгнушайся греховных язв моих, помажи елеем милости твоея и исцели мя: да, здрав сый душею и телом, остаток дний моих, благодатию Божиею, воз­могу провести в покаянии и угожде­нии Богу и сподоблюся восприяти благий конец живота моего. Ей, угодниче Божий! Умоли Христа Бога, да предстательством твоим дару­ет ми здравие телу и спасение души моей. Аминь.

Молитва пятая
(благодарственная, после исцеления от болезни)
Святый великомучениче, целителю и чудотворче Пантелеимоне, всеизрядный угодниче Божий и молитвенниче присный христиан православных! До­стойно наречен еси Пантелеимоном, еже есть всемилостивый, яко, прияв от Бога благодать молитися за ны и болезни целити, ты богатно подаеши всем, к тебе притекающим, различная исцеления и вся к жизни временней и ко спасению потребная: сего ради и мы недостойнии, сподобившеся твоея милости, паки пред святою твоею иконою прибегаем к тебе, и прославляюще тя, яко искренняго угодника Божия, нашего же вернаго молитвен­ника и исцелителя, усердне благода­рим тя и подателя всех благ Господа Бога нашего о великих благодеяниих, от Него тобою нам бывших. Приими убо милостивно малое сие молитвенное благодарение наше, зане не имамы ино что по достоянию воздати тебе, и прочее время живота нашего не лиши нас, немощных и грешных, твоея помощи и молитвеннаго ходатайства у Господа Бога на­шего, Емуже подобает всякая слава, благодарение и поклонение, Отцу и Сыну и Святому духу, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Молитва шестая
Святый великомучениче и целите­лю Пантелеимоне, Бога милостиваго подражателю! Призри благосердием и услыши нас, грешных, пред святою твоей иконою усердне молящихся. Испроси нам у Господа Бога, Ему же со Ангелы предстоиши на небеси, оставление грехов и прегрешений на­ших. Исцели болезни душевныя же и телесныя рабов Божиих, ныне помина­емых, зде предстоящих и всех христи­ан православных, к твоему заступлению притекающих. Се бо мы, по грехом нашим люте одержимы есмы многими недуги и не имамы помощи и утешения, к тебе же прибегаем, яко дадеся ти благодать молитися за ны и целити всяк недуг и всяку болезнь. Даруй убо всем нам святыми мо­литвами твоими здравие и благомощие души и тела, преспеяние веры и благочестия и вся к житию временно­му и ко спасению потребная. Яко да, сподобившися тобою великих и бога­тых милостей, прославим тя и подате­ля всех благ, дивнаго во святых, Бога нашего, Отца, и Сына, и Святаго Духа. Аминь.