Акафист святому Архангелу Михаилу

Акафисты и каноны - Акафисты Святым Безплотным Силам

 

 

Кондак 1


Избранный Небесных сил Воеводо и рода человеческаго заступниче, сие тебе, иже тобою от скорбных избавляеми, благодарственное приносим пение, ты же, яко предстоял престолу Царя Славы, от всяких нас бед свобождай, да с верою и любовию в похвалу тебе зовем: Радуйся, Михаиле, великий Архистратиже, со всеми Небесными силами.

 

Икос 1


Яко Ангельских огнезрачных ликов предстоятеля, Ангельскими убо и языки подобаше восхвалити тя, Михаиле; но дондеже, вразумляемии тобою, навыкнем Безплотных глаголом, услыши, аще и от человеческих, обаче благодарных устен, сицевая:
Радуйся, звездо мира первообразная; радуйся, свеще истины и правды златозарная.
Радуйся, лучей света несозданнаго первый во Ангельских ликостояниих приемниче; радуйся, Ангелов и Архангелов начальниче.
Радуйся, в немже наивящше светлеется слава Творческия десницы; радуйся, имже красуются соборы всех существ безплотных.
Радуйся, Михаиле, великий Архистратиже, со всеми Небесными силами.


Кондак 2


Провидяще веры очесами величие духовныя красоты и силу молниеносныя десницы твоея, Архангеле Божий, мы, яко земнии и плотию обложеннии, удивлением, радостию и благодарением ко Творцу всяческих исполняемся, зовуще со всеми Небесными силами: Аллилуиа.


Икос 2


Разум чист и свободен от страстей испроси нам, пречудный Михаиле, Небесных чинов начальниче, да, вознесшеся мыслию от земных к небесным, хвалебную песнь воспоем ти сице:
Радуйся, Божия неизреченныя красоты и доброты ближайший зрителю; радуйся, всеблагих советов Пресвятыя Троицы приискренний таинниче.
Радуйся, превечных судеб Троических верный исполнителю; радуйся, емуже с любовию удивляются Небесная воинства.
Радуйся, егоже с верою прославляют земнороднии; радуйся, от негоже трепещут адския силы.
Радуйся, Михаиле, великий Архистратиже, со всеми Небесными силами.

 

Кондак 3


Силу необоримыя ревности по славе Божией в себе являя, стал еси во главе ликов Ангельских, Михаиле, противу дышащаго злобою, прегордаго денницы, емуже со темными клевреты его с высоты небесныя в преисподнюю низвержену сущу, воинства Небесная, тобою преславне водимая, с веселием, яко едиными усты, пред престолом Божиим возгласиша: Аллилуиа.

 

Икос 3


Имать тебе, Архангеле Михаиле, весь род христианский велика заступника и дивна во бранех с противными помощника: сего ради пречуднаго покрова твоего сподобитися желающе, в день торжества твоего взываем ти сице:
Радуйся, имже сатана, яко молния, с небесе низвержеся; радуйся, имже хранимый род человеческий к небеси восходит.
Радуйся, всесветлаго мира горняго предивное украшение; радуйся, падшаго мира дольняго преславное заступление.
Радуйся, николиже силами зла побежденный; радуйся, со всеми Ангелы Божиими в истине и правде на веки благодатию Божиею утвержденный.
Радуйся, Михаиле, великий Архистратиже, со всеми Небесными силами.

 

Кондак 4


Бури искушений и бед избави нас, Ангелов первопрестольниче, с любовию и радостию пресветлое торжество твое совершающих, ты бо еси в бедах великий помощник и в час смерти от злых духов хранитель и заступник всех, вопиющих твоему и нашему Владыце и Богу: Аллилуиа.


Икос 4


Видяще твое противу полчищ сатанинских дерзновение, вси чинове Ангельстии с радостию подвигошася во след тебе на брань за имя и славу своего Владыки, вопиюще: кто яко Бог? Мы же, ведуще сатану под ногама твоима повержена, тебе, яко победителю, зовем:
Радуйся, имже мир и тишина на небеси водворишася; радуйся, от негоже духове злобы даже до ада низложишася.
Радуйся, Ангельския воинства и силы мира невидимаго ко истреблению зла направляяй; радуйся, прю и возмущение стихий мира видимаго незримо укрощаяй.
Радуйся, подъемлющих брань к духовом злобы поднебесным дивный споборниче; радуйся, изнемогающым во искушениих и напастех века сего крепкий помощниче.
Радуйся, Михаиле, великий Архистратиже, со всеми Небесными силами.

 

Кондак 5


Боготочный источник превеликих чудес явился еси во храме твоем, иже в Хонех; не точию бо змий великий и страшный, на месте том пребывавый, силою твоею потребися, но и струи водныя, всякий недуг телесный врачующыя, открышася, да вси прославляющему тя Владыце Ангелов с верою зовут: Аллилуиа.

 

Икос 5


Слышаще и ведуще тя яко светило великое, посреди ликов Ангельских блистающася, пречудный Михаиле, к тебе по Бозе и Пресвятей Матери Божией прибегаем: озари лучами света твоего всех нас, вопиющих ти сице:
Радуйся, вождю и хранителю в пустыне народа богоизбраннаго; радуйся, высокий посредниче закона, рукою Моисея на Синаи даннаго.
Радуйся, у негоже судии и вожди Израилевы силу и покров обретаху; радуйся, чрез негоже пророцы и первосвященницы иудейстии дар ведения от всеведущаго Бога приимаху.
Радуйся, богобоязненныя законодавцы тайною премудростию снабдеваяй; радуйся, суд и правду творящым, благость на сердце полагаяй.
Радуйся, Михаиле, великий Архистратиже, со всеми Небесными силами.

 

Кондак 6


Провозвестника тя Божиих судеб егда узре некогда Маное, недоумения и страха исполнися, мня не жити ктому на земли; научен же от жены своея о благости явления и кротости словес твоих, в радости о имевшем родитися, по словеси твоему, сыне своем Сампсоне, благодарне возопи Богу: Аллилуиа.

 

Икос 6


Возсиял еси пречудно славою, Михаиле, егда во образе человечесте пред Иисусом Навином стал еси, глаголя: иззуй сапог с ногу твоею; аз есмь Архистратиг силы Господни! Таковому явлению твоему чудяшеся, с любовию вопием ти:
Радуйся, боговенчанных глав неусыпный охранителю; радуйся, противляющихся власти, яко Божию повелению противящихся, скорый низложителю.
Радуйся, усмирителю народных треволнений; радуйся, незримый упразднителю злочестивых обычаев.
Радуйся, яко ты просвещаеши сомнящихся в час лютых недоумений; радуйся, яко ты исхищаеши искушаемых от пагубоносных наваждений.
Радуйся, Михаиле, великий Архистратиже, со всеми Небесными силами.

 

Кондак 7


Хотяй Владыка всяческих показати, яко жребии сынов человеческих не самослучайнии суть, но в Деснице Его выну содержатся, даде тя царствам земным заступника и хранителя, да племена и народы к вечному Царствию Божию уготовляеши; сего ради вси, ведущии о великом служении твоем спасению человеческому, благодарне зовут Богу: Аллилуиа.

 

Икос 7


Новая чудеса показа нам, Архистратиже, тобою на земли всех чудес Творец и Владыка, егда храм, во имя твое созданный, от потопления водами речными дивно спасл еси, струям потока в недра земная устремитися повелевый, еже видя блаженный Архипп с духовными чады своими, благодарне к тебе возопи:
Радуйся, святых храмов Божиих несокрушимая оградо; радуйся, врагом веры Христовы необоримая преградо.
Радуйся, егоже велению стихии покоряются; радуйся, имже вси злобнии замыслы сокрушаются.
Радуйся, верным радость от престола Вседержителя износящий; радуйся, неверных на стезю правды и истины приводящий.
Радуйся, Михаиле, великий Архистратиже, со всеми Небесными силами.

 

Кондак 8


Странное чудо силы твоея, Архистратиже Божий, увиде на себе Аввакум, егда по манию Божию восхитив, принесл еси его скоротечне от Иудеи в Вавилон, дати пищу Даниилу, в рове со львы заключену: темже удивлься превеликому действию силы твоея, возопи с верою: Аллилуиа.

 

Икос 8


Весь еси в вышних, Михаиле, престолу Царя Славы предстояй, не далек еси и от нижних, ратуя выну со врагами спасения человеческаго; темже вси вожделеннаго Отечества небеснаго достигнути хотящии согласно тебе зовут:
Радуйся, начальниче Трисвятаго Ангельскаго пения; радуйся, земнородных присно готовый предстателю и хранителю.
Радуйся, прегордаго фараона с неверными египтяны поразивый страннообразно; радуйся, верныя иудеи путеводивый в пустыни преславно.
Радуйся, имже угасися пламень пещи вавилонския.
Радуйся, Михаиле, великий Архистратиже, со всеми Небесными силами.

 

Кондак 9


Вси иноцы святыя горы Афонския в радостный трепет приидоша, видяще, како богобоязненна отрока, неистовно от нечестивых златолюбцев во глубину морскую с камнем повержена, спасл еси; темже приявшая его обитель, именем твоим красующися, благодарне взывает ко Господу: Аллилуиа.

 

Икос 9


Ветий глаголы и любомудров смыслы не довлеют ко изглаголанию силы твоея, Михаиле, како во едину нощь сто осмьдесят и пять тысящ поразил еси от воев царя ассирийска Сеннахирима, да накажется прочее не хулити имя Господне; мы же, почитающе святую ревность твою о славе Бога Истиннаго, с веселием зовем ти сице:
Радуйся, православных воинств непобедимый воеводо; радуйся, зловерных ратей страх и низложение.
Радуйся, правыя веры и богопочитания насадителю; радуйся, душевредных ересей и расколов искоренителю.
Радуйся, благочестивыя Маккавеи на поле брани многажды укрепивый; радуйся, нечестиваго вождя Антиохова Илиодора в самем храме поразивый.
Радуйся, Михаиле, великий Архистратиже, со всеми Небесными силами.

 

Кондак 10


Спастися хотящым нам буди помощник тверд, Архистратиже Божий, избавляяй и храняй нас от бед и напастей, паче же от злых навыков и грехов наших, да, преспевающе в вере, надежде и любви Христове, с радостию о предивнем заступлении твоем ко Владыце Ангелов и человеков, благодарне зовем: Аллилуиа.

 

Икос 10


Стена еси верующим человеком, Архистратиже Божий, и столп крепок в бранех с врагами видимыми и невидимыми; сего ради от сетей бесовских тобою избавляеми, благодарным сердцем и усты зовем сице:
Радуйся, врагом веры и сопротивникам святыя Церкви непобедимый противоборниче; радуйся, смиренным провозвестником Евангелиа неутомимый споспешниче.
Радуйся, во тьме зловерия седящих светом веры Христовы просвещаяй; радуйся, лжемудрием объюродевших на стезю истины и покаяния наставляяй.
Радуйся, грозный отмстителю кленущимся именем Божиим всуе; радуйся, молниеносный карателю глумящихся безумне о таинствех святыя веры.
Радуйся, Михаиле, великий Архистратиже, со всеми Небесными силами.

 

Кондак 11


Пение всякое хвалебное побеждается множеством чудес твоих, Архистратиже Божий, яко совершена суть тобою не точию на небеси и на земли, но и в темных сенех преисподней, идеже глубиннаго змия связал еси узами силы Господней, да избавляемии от злобы его благословят Владыку небесе и земли, зовуще: Аллилуиа.

 

Икос 11


Светоносный служитель истины и чистоты Богопочитания явился еси, Архистратиже, егда, провидя козни духа тьмы, воспретил еси ему именем Божиим, да не дерзнет сокровенное тело почившаго вождя Израилева Моисеа явити ко обожению чувственным сыновом Израилевым; сего ради, чтуще ныне благосветлый собор твой, благодарне вопием ти:
Радуйся, чистоту боговедения во дни Ветхаго Завета среди иудеев сохранивый; радуйся, плевелы заблуждений во дни новыя благодати многажды искоренивый.
Радуйся, языческих прорицалищ и кумиров истребителю; радуйся, христианских подвижников и страстотерпцев укрепителю.
Радуйся, немощныя духом силою благодати Божия исполняяй; радуйся, изнемогающыя плотию всеоружием веры облекаяй.
Радуйся, Михаиле, великий Архистратиже, со всеми Небесными силами.

 

Кондак 12


Благодать от Бога с небесе испроси нам, поющим во славу всечестнаго имене твоего, Михаиле, да, осеняеми твоим заступлением, во всяком благочестии и чистоте поживем, дондеже, отрешеннии смертию от уз плоти, сподобимся предстати огнезрачному престолу Царя Славы и с лики Ангельскими возопити: Аллилуиа.

 

Икос 12


Поюще многообразная твоя чудеса, Михаиле, во спасение наше содеянная, молим Господа и Владыку всяческих, да дух ревности по славе Божией, иже в тебе, николиже оскудеет и в нас, зовущих ти сице:
Радуйся, верных рабов Божиих во время благопотребно на высоту власти предивне поставляяй; радуйся, продерзых и недостойных с высоты силы и славы незримо низлагаяй.
Радуйся, в день последний избранных от четырех концев земли имеяй собрати; радуйся, имже грешныя, яко плевелы, по гласу Божию огню вечному преданы будут.
Радуйся, имже сатана со ангелы его во езеро огненное навеки повергнется; радуйся, имже праведнии во обителех Отца Небеснаго преславне водворятся.
Радуйся, Михаиле, великий Архистратиже, со всеми Небесными силами.

 

Кондак 13


О пречудный Архангелов и Ангелов начальниче, за предивное служение твое спасению рода человеческаго приими от нас возносимый к тебе ныне глас хвалы и благодарения, и, яко исполнь силы Божия, покрый нас невещественныма крилома твоима от всех враг видимых и невидимых, да прославляемому тобою и прославившему тя Господу, выну зовем: Аллилуиа.
(Сей кондак глаголи трижды, а по сем чти икос 1 и кондак 1)

 

Молитва святому Архангелу Михаилу


Святый и великий Архангеле Божий Михаиле, неисповедимыя и пресущественныя Троицы первый во Ангелех предстоятелю, рода же человеческаго приставниче и хранителю, сокрушивый с воинствы своими главу прегордаго денницы на небеси, и посрамляяй выну злобу и коварства его на земли! К тебе прибегаем с верою и тебе молимся с любовию: буди щит несокрушим и забрало твердо святей Церкви и православному отечествию нашему, ограждая их молниеносным мечем твоим от всех враг, видимых и невидимых. Не остави же, о Архангеле Божий, помощию и заступлением твоим и нас, прославляющих днесь святое имя твое: се бо, аще и многогрешни есмы, обаче не хощем в беззакониих наших погибнути, но еже обратитися ко Господу и оживленным быти от Него на дела благая. Озари убо ум наш светом лица Божия, иже выну сияет на молниевиднем челе твоем, да возможем разумети, что есть воля Божия о нас благая и совершенная, и ведети вся, яже подобает нам творити и яже презирати и оставляти. Укрепи благодатию Господнею слабую волю и немощное произволение наше, да, утвердишася в законе Господнем, престанем прочее влаятися земными помыслы и похотении плоти, увлекающеся, по подобию несмысленных детей скорогибнущими красотами мира сего, яко ради тленнаго и земнаго безумне забывати вечная и небесная. Над всеми же сими испроси нам свыше дух истиннаго покаяния, нелицемерную печаль по Бозе и сокрушение о гресех наших, да остающее нам число дней временнаго живота нашего иждивем не во угождении чувств и работе страстем нашим, но во изглаждении зол, содеянных нами, слезами веры и сокрушения сердечнаго, подвигами чистоты и святыми делами милосердия. Егда же приблизится час окончания нашего и освобождения от уз бреннаго сего телесе, не остави нас, Архангеле Божий, беззащитных противу духов злобы поднебесных, обыкших преграждати душе человечестей восход в горняя, да, охраняеми тобою, безпреткновенне достигнем оных преславных селений райских, идеже несть печаль, ни воздыхание, но жизнь безконечная, и, сподобльшеся узрети пресветлое лице Всеблагаго Господа и Владыки нашего, падше со слезами у ног Его, в радости и умилении воскликнем: слава Тебе, дражайший Искупителю наш, Иже за премногую любовь Твою к нам, недостойным, благоволил еси послати Ангелы Твоя в служение спасению нашему. Аминь.